ALEXANDER-TECHNIKA A PARKINSON-KÓRRAL ÉLŐKNEK SZIMPÓZIUM BUDAPESTEN

REGISZTRÁCIÓ

A PARKINSON-KÓR TÜNETEINEK MÉRSÉKLÉSE, A HOZZÁTARTOZÓK KIHÍVÁSAINAK CSÖKKENTÉSE AZ ALEXANDER-TECHNIKA SZABÁLYSZERŰSÉGEIVEL

Egy interaktív délután a Parkinson-kórral diagnosztizált emberek, gondozóik és hozzátartozóik számára. Várunk továbbá egészségügyi szakembereket, kutatókat, egészségügyi szolgáltatók képviselőit, mozgásterapeutákat, segítő foglalkozású kollégákat, valamint a Parkinson-közösség bármely tagját, érdeklődőket.

 

Fókuszban az Alexander-technika szabályszerűségein alapuló foglalkozások, amelyek fejlesztik az önbizalmat és javítják az általános közérzetet, ezzel jelentősen hozzájárulnak az életminőség javulásához. Az ismertetett alapelvek és gyakorlatok könnyedén beépíthetők a hétköznapi életbe és speciális mozgással járó tevékenységekbe egyaránt.


Dátum: 2019. szeptember 7. szombat

Helyszín: József Attila Művelődési Központ, 1131 Budapest, József Attila tér 4. (Google Térkép)

Időtartam:  10:00 -16:00


A részvétel ingyenes, ugyanakkor a legkisebb adomány felajánlása is segíti munkánkat. Ezzel hozzájárul további magyarországi programjaink fejlesztéséhez és megvalósításához.


Az Alexander-technika (AT) fontos módszer lehet a Parkinsonizmus tüneteinek kezelésében. A kutatások alapján az AT szabályszerűségeinek alkalmazása csökkentheti a merevséget és a hátfájást, javítja az egyenysúlyt, a testtartást, valamint az alvás minőségét, a kedélyállapotot és az általános életminőséget. Az Egyesület Királyság egészségügyért felelős szervezete (NICE) ajánlja az Alexander-technikát a Parkinson-kór gyógyszeres kezelésének kiegészítőjeként, motoros és nem motoros tünetek enyhítésére egyaránt. A kutatások azt is kimutatták, hogy a jótékony hatás hosszútávon fenntartható. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a 24 héten át tartó, heti egy egyéni órából álló kurzus pozitív hatása egy év után is fennállt. Egy friss tanulmány alapján mindössze egyetlen AT foglalkozásnak is kimutatható jótékony hatása van.

Azonban ahhoz, hogy a módszer nyújtotta új gondolkodásmód természetessé és könnyen hozzáférhetővé váljon a mindennapi életben, némi időre van szükség. Csoportos foglalkozások kiválóan alkalmasak arra, hogy a Parkinson-kórral élők és gondozóik elsajátítsák ezeket a készségeket.


A délután folyamán bemutatjuk, hogy az AT-n alapuló programok és képzések hogyan teszik lehetővé a Parkinsonizmussal élő emberek számára hatékony és funkcionális mozgásminta tudatos kialakítását. Ez csökkenti a fizikai tüneteket, javítja a testtartást, hozzájárul az önállóság megőrzéséhez, ezáltal az általános életminőség javulásához.

Szeretettel meghívjuk egy interaktív délutánra, ahol:

  • ·      Parkinson-kórral élőként módszereket tanulhat az egyensúly javítására, a mozgás összerendezettségének fejlesztésére, az elesés kockázatának és a lefagyás előfordulásának csökkentésére.
     

  • ·      Gondozóként, hozzátartozóként megtanulhatja, hogyan kezelje hatékonyabban a mindennapokban megjelenő fizikai kihívásokat és érzelmi stresszt – hozzátartozója és saját életében egyaránt.

  • ·      Egészségügyben, segítő szakmában dolgozó szakemberként az Alexander-technika szabályszerűségeit alkalmazva új összefüggéseket és lehetőségeket ismerhet meg, melyek hatékony részét képezhetik egy komplex kezelési tervnek.

A KÉPZÉS VEZETŐI

Monika Gross, a Poise Project ügyvezető igazgatója, valamint a magyarországi Alexander-technika tanárok és szakemberek.

A POISE PROJECT® egy nonprofit szervezet, mely 2016-ban jött létre az Egyesült Államokban. Azzal a céllal alapítottuk, hogy az Alexander-technika lehetőségeit minél szélesebb körben megismertessük a társadalommal. Küldetésünk: egyensúlyunk és személyes fejlődésünk fenntartása életünk valamennyi szakaszában.

Az alábbi linken megtekinthetők az eddigi kutatások, melyek az Alexander-technika és a Parkinson-kór kapcsolatát vizsgálják: https://www.thepoiseproject.org/alexander-technique-for-parkinsons-research   

RÉSZLETES PROGRAMTERV
Kérjük, kényelmes hétköznapi viseletben jöjjön, ami lehetővé teszi a szabad mozgást. Speciális öltözék, tornaruha nem szükséges. A félig fekvő helyzethez érdemes lehet jógamatracot és törölközőt hozni, azonban a gyakorlat széken ülve is könnyen elvégezhető.

10:00 Megérkezés, regisztráció

10:15 A ‘Poise Project’ és az ‘Alexander-technika Parkinson-kórral élőknek’ kezdeményezés bemutatása - Monika Gross, a Poise Project ügyvezető igazgatója                            

11:00 Kiscsoportos feldolgozás

Választható témák:
1)  Aktív tanulás: egyensúly, járás, testtartás
2)  Aktív tanulás: stressz és szorongás kezelése
3)  Prezentáció, kérdések és válaszok: Alexander-tanárok szerepe a Parkinson-kórral élő személyek felkészítésében

12:00       Ebédszünet

13:00 Vezetetett foglalkozás: félig fekvő helyzet, konstruktív pihenés

13:30 Kiscsoportos feldolgozás

Választható témák:
1)  Aktív tanulás: AT és beszédfejlesztés
2)  Aktív tanulás: AT és testmozgás
3)  Prezentáció, kérdések és válaszok: kapcsolódó kutatások ismertetése

14:30 Élmények megosztása: “Ezt tanultam, ezt viszem magammal.”

15:30 AT alkalmazása Parkinson-kórral élők körében Magyarországon – megbeszélés, kérdések, kitekintés

16:00 Program lezárása

A férőhelyek száma korlátozott, ezért előzetes regisztráció szükséges.
Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot. Jelentkezésének feldolgozásáról minden esetben megerősítést küldünk.

Ha többedmagával vagy kísérővel érkezik, kérjük, minden személy külön jelentkezést töltsön ki - ez nagyban segíti szervezői munkánkat. Köszönjük. 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:  Majer Attila info@majerattila.hu +36-20-3882-082

Kérjük, jelölje meg az Önre vonatkozó valamennyi opciót: *
KÉRJÜK, AZ ALÁBBI MEZŐBE ÍRJA BE A NEVÉT, EZZEL JELEZVE, HOGY ELFOGADJA A JOGI NYILATKOZATOT.